Het leggen van parket kan een lastige klus zijn. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. LeBois parket LOC is bijvoorbeeld eenvoudig om te leggen (geen verlijmen van de naden nodig), maar ook dit vergt enige precisie als het gaat om het zagen van de delen. Als u hier de gereedschappen en kennis voor heeft, is ons parket goed zelf te leggen. Beschikt u echter niet over deze zaken, dan raden wij aan om het door een professioneel legbedrijf te laten leggen.
Hieronder geven wij een aantal parket leggen tips. Dit is een korte beschrijving van de leginstructies van parket. Per merk hebben wij ook de volledige instructies.
Een aantal algemene tips voor parket leggen zijn:
- Laat het parket 48 uur acclimatiseren in de gesloten verpakking, in de kamer waarin u het parket wilt leggen. Stapel de pakken kruislings op elkaar met 10cm ruimte ertussen, zoals een grote Jenga toren.
LET OP: de pakken mogen niet acclimatiseren in een ruimte die geverfd / gestuct wordt! Dit veroorzaakt een te hoge luchtvochtigheid! - Leg een goede deurmat bij alle (deur) openingen. Zo voorkomt u dat er vuil in uw parket gelopen wordt en dat het parket beschadigd.
- Controleer de pakken van tevoren op beschadigingen / fabrieksfouten. Eenmaal gelegd is deze garantie niet meer van toepassing (alleen op
- Verwijder tapijt of kurk en oneffenheden van de ondergrond. Indien er oneffenheden hoger of lager van 3mm bestaan, zal de vloer geëgaliseerd moeten worden met een ondervloer of egalisatiemiddel.
- Gebruik op beton en houten ondergrond (wanneer dit de begane grond is) altijd een vochtscherm. Soms zitten deze al ingebouwd in de ondervloer, soms moet u deze extra aanschaffen.
- Maak parket schoon met daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen. Deze kunt u vaak al in de supermarkt kopen en anders bij een bouwmarkt of parket speciaalzaak.
- Haal vloeistoffen die op het parket komen zo snel mogelijk weg. Dit voorkomt dat de vloeistof in het hout trekt en vlekken achter laat.
- Voor een mooi en consistent resultaat raden wij aan om rekening te houden met 5% snijverlies. U kunt dan de delen die ongewenst zijn (door grote knoesten, etc) buiten beschouwing laten. Bewaar de afgezaagde stukken voor reparaties e.d. Wikkel deze in folie en bewaar op een droge plek met normale temperatuur.
- Zorg voor het juiste gereedschap: Afstandblokjes (10 - 15mm dik), houten blok, installatie wig, handzaag of elektrische zaag, potlood, meetlint, boor, beitel, hamer en stoffer en blik
Tips bij het parket leggen:
- Laat een zwelnaad van ten minste 10 - 15 mm over aan de zijkanten tussen de vloer en de muur (en tussen de vloer en de leidingen/kozijnen/vaste kasten/trap) met behulp van afstandblokjes. Dit is nodig omdat het parket kan 'werken' bij verschillende temperaturen. Als u geen zwelnaad zou laten, kan het parket bol gaan staan.
- Open altijd een paar pakken en meng de planken hiervan door elkaar. Zo krijgt u een egale vloer (tussen de pakken kan een lichte kleurverandering zitten) met een goede verdeling van karaktereigenschappen.
- Leg de ondervloer met een opstaande rand (kuip-effect). Dit kunt u later bijsnijden.
- Let bij het leggen van de eerste rij of de muur recht loopt. Indien de muur niet recht is, dient de eerste rij afgetekend en gezaagd te worden, zodat deze met de welvingen van de muur mee gaat. De tweede rij kan daarna gewoon gelegd worden. Bereken ook hoeveel banen u moet leggen. Het mooiste effect wordt gecreëerd als de eerste en laatste rij even breed zijn.
- Start altijd in de linker bovenhoek en leg de vloer 'deel per deel', of 'rij per rij'. In beide werkt u van boven naar beneden de rijen af, maar in het eerste geval kunt u de delen van rij twee stuk voor stuk áán de delen van rij één leggen. In het tweede geval legt u gehele rijen in één keer aan elkaar. Dus eerst rij 1 leggen, dan van rij 2 alle delen eerst aan elkaar maken en dan in z'n geheel aan rij één vastmaken. Bij LeBois parketvloeren kunnen beide legmethodes toegepast worden.
- Messing & groef parket moet in de groeven aan elkaar gelijmd worden, anders ligt het parket niet vast. U doet dit door een klein beetje van de houtlijm op de onderste laag van de groef (dus niet op de messing/tong kant) te spuiten. Waarom op de onderste laag? Als er namelijk een beetje teveel lijm op zit, komt dit er niet aan de bovenkant (de mooie kant van het parket) uit. Zo voorkomt u dus lijmvlekken.
- Let erop dat u geen zebra-effect creëert door donkere en lichte planken om en om te leggen.
- Het is raadzaam om de planken niet steeds op dezelfde lengte af te zagen, Zo zorgt u er namelijk voor dat alle naden (tussen twee planken) op dezelfde hoogte komen te liggen. U kunt dit voorkomen door de volgende rij steeds te beginnen met een andere lengte van een afgezaagde plank. Let er wel op dat de naden tussen twee planken altijd minimaal 40 cm verspringen met de naden van de vorige rij. Op deze manier krijgt u het mooiste effect.
- Indien u een onbehandelde vloer heeft gelegd, dient deze afgewerkt te worden met bijvoorbeeld olie, lak, wax of wash. Als u een afgewerkte vloer gekocht heeft (behalve lak), is het wel raadzaam om de vloer meteen na het leggen te behandelen met een onderhoudsolie.
Raadpleeg onze artikelen over onderhoud van parket of schoonmaken van parket voor meer informatie.