Parket Direct is overgenomen door Bebo Parket.
Wilt u bestellen? Bel met 0546-750238 of bezoek onze website BeboParket.nl
 1. Heeft u vragen?
 2. 0546-750238

Product was successfully added to your shopping cart.

Laminaat schoonmaken

Laminaat schoonmaken is vrij eenvoudig. Laminaat is een product dat geen vuil opneemt en waar vuil bijna niet aan de toplaag hecht. Vaak kunt u het meeste vuil simpel verwijderen door de vloer droog schoon te maken; met de stofzuiger, zachte bezem of met een droge dweil (Swiffer). Op deze manier voorkomt u krassen op het laminaat en bestaat er geen kans dat er vocht tussen de naden door loopt en in de HDF-laag van de plank gaat zitten, waardoor uw laminaat kan gaan bollen. Wij raden u sowieso af om de vloer met natte of geïmpregneerde doeken te onderhouden.

Mocht het toch nodig zijn om de vloer met een licht vochtige doek af te nemen bij hardnekkig vuil, dan is het verstandig om de volgende schoonmaaktips voor laminaat in acht te nemen:

 • Lauw water of water met een heel klein scheutje schoonmaakazijn of gewone laminaatreiniger is in principe genoeg om het laminaat schoon te krijgen. Neem het laminaat af met een licht vochtige doek.
 • Droog de vloer altijd na met een katoenen doek die al het vocht goed opneemt. Dit zorgt ervoor dat er geen doffe laag op uw laminaat kan komen of watersporen en strepen achterblijven.
 • Gebruik geen laminaatreinigers, glansreinigers of toplaagvernieuwers die stellen dat ze een beschermlaag achterlaten op uw laminaat. Deze middelen bouwen alleen maar lagen op die op den duur glansverschillen, krassen, looppaden en strepen achterlaten. Deze verschijnselen zijn helaas niet meer te verwijderen.
 • Groene zeep, allesreiniger of andere producten van deze aard laten vaak een doffe waas achter op de vloer en zorgen voor strepen.
 • Gebruik geen stoomreinigers om laminaat schoon te maken. De stoom zorgt voor condens en deze wordt door de kracht tussen de naden geduwd. Dit kan er voor zorgen dat het laminaat gaat bollen.

  Voor een aantal laminaatvlekken hebben wij onderstaande tips om deze te verwijderen van uw vloer:

 • Kauwgom of kaarsvet kunt u het beste eerst hard laten worden en daarna voorzichtig van de vloer afschrapen. Met een klein beetje aceton op een watje of doekje kunt u kleine restjes wegpoetsen.
 • Inkt gaat het beste met aceton of nagellakremover van de vloer. U moet hier wel haast mee maken, dit mag namelijk niet in het laminaat trekken. Doe de aceton op een watje of doekje, schenk het niet rechtstreeks op de vloer.
 • Strepen van rubber schoenzolen kunt u vaak met een gum weghalen; als dit niet lukt kunt u het met aceton proberen. Ook viltstift, nagellak, olie en teer gaan op dezelfde manier snel weer van uw laminaat af.
 • Lauw water in combinatie met een klein scheutje laminaatreiniger of schoonmaakazijn, verhelpt vaak de meeste vlekken, zoals wijn, zout, vet of chocolade.

Laminaat schoonmaken hoeft dus geen enorme opgave te zijn, zolang u maar de juiste producten gebruikt, op de correcte manier. 

Heeft u toch een doffe laag op uw laminaat gekregen, dan dient u het laminaat een aantal keer te reinigen met warm water en een scheutje huishoud ammoniak. Wrijf plank per plank met een lichtvochtige doek over het oppervlak en droog daarna meteen met een katoenen doek. Laat uw laminaat dus niet aan de lucht drogen, maar veeg meteen droog. Dit zult  u een aantal keer moeten herhalen om de laag weg te krijgen. 

Waardering: