Parket Direct is overgenomen door Bebo Parket.
Wilt u bestellen? Bel met 0546-750238 of bezoek onze website BeboParket.nl
  1. Heeft u vragen?
  2. 0546-750238

Product was successfully added to your shopping cart.

Laminaat leggen tips

Laminaat leggen - instructies

U kunt het filmpje bekijken over het leggen van het Angle 2 Angle kliksysteem. 
Ook zit er in elk pak laminaat een informatieblad over het te leggen product. Dit kan namelijk per merk weer ander zijn.
Daarnaast geven de algemene instructies hieronder u tevens een duidelijke omschrijving van het leggen van laminaat en handige tips.

Voorbereiding:

• Verpakking: Controleer de verpakkingen op eventuele schade door transport. Eenmaal gelegde en zichtbare gebreken geven geen enkel recht op teruggave of schadevergoeding. Zie onze voorwaarden.

• Laat het laminaat acclimatiseren: hiermee voorkomt u dat de laminaatplanken gaan krimpen, schotelen of uitzetten. Idealiter maakt u een toren van 3 pakken horizontaal, kruislings op elkaar met 10cm tussenruimte. Stapel hiervoor de pakken horizontaal in de te leggen ruimte op. Houdt hierbij rekening dat de relatieve luchtvochtigheidsgraad maximaal 55% mag zijn en de gewone temperatuur tussen 18 -30°C. LET OP: de pakken mogen dus niet acclimatiseren in een ruimte die nog geverfd of gestuct wordt of dit pas is. 

Acclimatiseren laminaat

• Ondergrond: Zorg voor een droge, zuivere en vlakke ondergrond. Bij oneffenheden (meer dan 3 mm) moet de vloer eerst geëgaliseerd worden met bijvoorbeeld egalisatiemiddel.

oneffenheden

• Gereedschap: Het is handig om al het gereedschap binnen handbereik te hebben, zoals een laminaatknipper, rubberen hamer, meetlat of rolmaat, afstandspietjes, een potlood en eventueel spandraad. U heeft geen lijm nodig bij het leggen van laminaat!

Tip: Controleer van tevoren altijd of de deuren na het leggen van de vloer nog goed kunnen openen en sluiten. Eventueel dient u de deuren af te schaven.

Tip: Om het laminaat tegen een eventueel te hoog vochtgehalte in de ondervloer te beschermen, dient u eerst een dampdichte folie aan te brengen. Dit is noodzakelijk bij nieuwbouwwoningen (beton jonger dan 3 jaar), op de begane grond en bij gebruik van vloerverwarming (voor vloerverwarming speciale folie gebruiken). Kijk voor meer informatie over ondervloeren en het leggen ervan in onze kennisbank.

Laminaat leggen:

• Het is erg belangrijk dat er langs muren, kozijnen, leidingen, etc. een zwelnaad van 10 mm wordt aangehouden. Dit kunt u doen d.m.v. de afstandspietjes elke 40 cm van elkaar te plaatsen. Deze verkopen wij in onze webshop.

zwelnaad

• Leg de eerste rij met de lange kant langs de muur, zonder deze te verlijmen. Vervolgens kunt u met een spandraad zien of de eerste rij recht ligt. Als de muur niet geheel recht loopt, moet het verloop van de muur op de eerste plankenbaan afgetekend worden en de planken zo gezaagd worden, dat hierbij de onregelmatigheid van de muur gevold wordt.

• Gebruik het kliksysteem om de planken in elkaar te klikken. In de verpakking van uw laminaat treft u vaak een slip aan waar deze instructies op te lezen zijn. U kunt de planken aandrukken met een stuk hout of aanslagblok. Let erop dat u geen gereedschappen hiervoor gebruikt die schade aan de planken en kliksystemen aanrichten.

• U kunt het beste een afgezaagd stuk laminaat (minimaal 40 cm lang) van de vorige rij gebruiken om met de volgende rij mee te beginnen. Zo ontstaat een wildverband en heeft u het minste afval. Let er wel op dat u het zogenaamde 'zebra-effect' voorkomt door de planken niet steeds op dezelfde punten te laten eindigen als de vorige rij. De naden tussen twee planken van de ene rij moet minimaal 15 cm hoger/lager liggen de de naden tussen twee planken in de volgende rij. Ondanks het gebruik van een fijne zaag kan de harde toplaag van het laminaat toch gaan afbrokkelen. Dit kunt u voorkomen door een stuk schilderstape over het laminaat te plakken en daar doorheen te zagen. Schilderstape direct na het zagen verwijderen.

Wildverband

• Meet en zaag de panelen voor de laatste rij, zodat er een ruimte van 10 mm (zwelnaad) tussen het paneel en de muur over blijft.

aftekenen laatste rij

• Het maken van gaten voor leidingen: Meet de diameter van de leiding en boor een gat in het paneel met een diameter die 10 mm groter is.

Vloerverwarming:

• Indien u vloerverwarming heeft, is het verstandig deze 2 tot 3 dagen voor u begint met leggen uit te schakelen. Wel moet de vloer op kamertemperatuur zijn wanneer u de vloer installeert. Wanneer u klaar bent met leggen van de laminaatvloer dient u de vloerverwarming de eerset week op de laagste stand te houden (16 - 20°C). In de week erop kan de verwarmingstemperatuur worden aangepast overeenkomstig de aanbevelingen van de leverancier.

Vloer afwerken / plinten plaatsen:

• Plinten aanbrengen: Er bestaan verschillende soorten en maten plinten, met verschillende bevestigingswijzen. Zorg ervoor dat de plinten breed genoeg zijn om het gat tussen de muur en de vloer af te dekken en zaag of knip deze op maat. Er zijn speciale afwerkstukken verkrijgbaar om rondom verwarmingsbuizen te plaatsen.

Kijk ook eens op: onderhoud laminaat voor meer informatie en in onze webshop voor laminaatvloeren

 

Waardering: