Een andere afwerkmethode is het oliën van de parket vloer. Olie wordt meestal in 2 lagen opgebracht. Voor het onderhoud van geolied parket wordt meestal gebruik gemaakt van onderhoudsolie. Een geoliede vloer oogt over het algemeen matter dan een gelakte vloer en matter dan een wasvloer.
Onderhoud geoliede parketvloer:
Voordat er met dagelijks onderhoud begonnen kan worden, moet de vloer eerst goed verzadigd zijn, anders ontstaan er vlekken. Het eerste half jaar zal de vloer nog één á twee keer met olie bewerkt moeten worden, zodat deze goed verzadigd raakt en de poriën en nerven van het hout goed dicht zitten. Daarna kan de parketvloer met een vochtige doen afgenomen worden
Voordelen van een geoliede parketvloer:
Bij een geoliede vloer is het mogelijk om vuile delen en slijtage plaatselijk goed weg te werken en te behandelen. Alle spullen kunnen dus in de kamer blijven staan en u hoeft niet alles te verwijderen zoals u wel bij een lakvloer moet.
Een geoliede vloer heeft van zichzelf een natuurlijker uiterlijk dan bijvoorbeeld gelakt parket, omdat een geoliede vloer niet spiegelt. De olie trekt in het parket en ligt er niet bovenop. Dit draagt bij aan een natuurlijkere look. Een ander groot voordeel is dat wanneer u het parket goed bijhoudt de vloer in principe nooit meer geschuurd hoeft te worden.
Nadelen van een geoliede parketvloer:
Een geoliede vloer vergt zeker in het eerste jaar meer onderhoud dan bijvoorbeeld een lakvloer. Zodra de vloer goed verzadigd is, zal het onderhoud aan de vloer steeds meer afnemen en is het dus minder onderhoudsgevoelig dan een lakvloer. Olie is de eerste tien dagen na het aanbrengen erg gevoelig voor vocht. In dit tijdsbestek mag u de vloer niet afnemen met water. Nadat de vloer goed verzadigd is (na nog 2 keer oliën) is de vloer hier beter tegen bestand.