Drankjes: binnen het spectrum van vlekken is dit één van de meest onschadelijke. Leg eerst keukenpapier of een theedoek op de  vloeistof en veeg de vlek daarna weg met een natte doek of mop en een milde allesreiniger (géén bleek!). Let er echter wel op dat de doek of mop niet te nat is; te veel vocht is funest voor laminaat of houten vloeren. Maak de vloer daarna goed droog met een theedoek.

Krassen: dit probleem doet zich vaak voor na een feestje. Oppervlakkig krassen kunt u het beste wegkrijgen door ze met speciale vloerwax of reparatiestiften voor laminaat in te vullen. Overweeg echter bij diepere krassen in parket om het stuk vloer te schuren en opnieuw te voorzien van een beschermlaag die u eerder ook al had aangebracht op de houten vloer. Deze methode is echter wat grondiger en u kunt overwegen om dit pas te doen als er meer plekken zitten die behandeld moeten worden.

Vet, kauwgom: doe een aantal ijsblokjes in een plastic zak en houd deze tegen de plek aan. Dit zorgt ervoor dat het stolt  waarna u het er gemakkelijk met de botte kant van een mes of een plamuurmesje eraf kan schrapen. Neem de plek daarna af met een natte doek zoals hierboven beschreven. Let op, heet vet kan bij laminaat in de toplaag branden. De gemaakte schade is dan vaak niet te repareren.

Bloed: een nare vlek om op te moeten ruimen, maar met water en milde allesreiniger zou het zo weg moeten zijn. Zo niet, probeer dan een klein beetje waterstofperoxide op de vlek. Een flesje waterstofperoxide is gewoon bij de drogisterij te koop.

Make-up: lippenstift verwijderen van een houten vloer of laminaat kan het beste met een sponsje gedoopt in warm water en een klein beetje allesreiniger. Draai het sponsje zachtjes over de vlek totdat deze weg is, maak het stuk vloer daarna goed droog.

Nagellak is een chemische substantie, die op veel oppervlakken aardig wat schade kan aanrichten als het niet goed verwijderd wordt. Regel nummer 1 bij nagellakvlekken op hout: gebruik nóóit nagellakremover. Dit beschadigd de vloer alleen maar verder. Spray als de lak nog nat is een beetje haarspray op de vlek, even laten intrekken en met een doekje voorzichtig weghalen. Een andere optie is om de gemorste nagellak te laten opdrogen en voorzichtig weg te krabben met een mesje of plamuurmes. Smeer als het weg is op die plek bij een houten vloer een laag was.

Brandplekken: veroorzaakt door rondvliegen kooltjes of vonkjes van de barbecue, of van brandende sigaretten; brandplekken kunnen lelijke vlekken op een mooie laminaat of parketvloer achterlaten. Schraap het verbrande stukje voorzichtig af met een onscherp mes en smeer het daarna in met een beetje vloerolie, wax of ander middel speciaal voor houten vloeren of laminaat. 

vlekken