Laminaat schoonmaken

Er zijn verschillende flessen laminaatreinigers te koop. Deze producten hebben echter vaak de eigenschap de vloerdelen op de lange termijn aan te tasten, een vettige laag achter te laten of de toplaag van het laminaat te beschadigen. U kunt echter heel goed de volgende alternatieven gebruiken; vaak zijn ze goedkoper, doeltreffender én ook nog beter voor het milieu!

-          Stofzuig het laminaat eerst goed, zodat er geen krassen ontstaan door achtergebleven vuil.

-          Maak een sopje met warm water en een beetje schoonmaakazijn of afwasmiddel. Wring de doek wel goed uit: als het laminaat te nat wordt kruipt het water tussen de vloerdelen en gaat daar tussen de vezels zitten. Hierdoor zetten ze uit en verschijnen er bobbels in de vloer.

-          Gebruik alleen lauwwarm of warm water, heet water beschadigd de vloer snel.

-          Doseer het gebruik van de zeep, teveel zeep geeft vlekken.

-          Groene zeep en allesreiniger laten vaak een vettig laagje achter op de vloer. Zonde van alle moeite als de vloer net is schoongemaakt!

-          Een gesneden ui aan het water toevoegen is een oude truc om een streeploze vloer te krijgen.

-          Voor meer glans kunt u een klein scheutje glansspoelmiddel van de vaatwasser aan het sopje toevoegen.

-          Ondanks berichten dat ammoniak ook een goed schoonmaakmiddel voor een laminaatvloer is, raden wij het gebruik hiervan af. Dit is agressief voor de toplaag, net als het gebruik van schuurmiddelen en producten met chloor.

-          Zet de ramen en deuren goed open zodat het vocht snel verdampt en niet in de vloer trekt. U  kunt ook een ventilator op de schoongemaakte plek zetten om dit te versnellen, maar het liefst droogt u de vloer na met een droge theedoek.

Vlekken op het laminaat?

-          Schoenzolen en schoensmeer geven vaak zwarte strepen op de vloer. Deze kunt u eenvoudig wegkrijgen met een gummetje of een microvezeldoek.

-          Vlekken die zijn veroorzaakt door fruitsap, wijn, vet of chocolade dept u eerst goed met keukenrol of een droge handdoek. Daarna is de vlek 9 van de 10 keer gemakkelijk weg te krijgen met een sopje van afwasmiddel en warm water.

-          Laat gemorst kaarsvet of kauwgom eerst opdrogen, dit kunt u vervolgens voorzichtig loskrabben. Let op dat u hier geen permanente krassen door achterlaat!

Waar kunt u verder nog op letten om de laminaatvloer netjes te houden?

-          Zet bloemen en planten nooit met de pot rechtstreeks op de vloer, doe hier altijd eerst een schotel of een andere onderzetter onder.

-          Voorzie alle meubelstukken van stukjes vilt onder de poten. Dit voorkomt ongewenste krassen.

-          Als het laminaat kraakt, komt dat vaak doordat de luchtvochtigheid in huis niet hoog genoeg is. Dit kan je eenvoudig oplossen door radiatorbakjes met water op te hangen aan meerdere verwarmingen in huis.

-          Probeer zo min mogelijk met puntige hakken over de vloer te lopen, zodat er geen putten ontstaan.

schoonmaken