Parket Direct is overgenomen door Bebo Parket.
Wilt u bestellen? Bel met 0546-750238 of bezoek onze website BeboParket.nl
  1. Heeft u vragen?
  2. 0546-750238

Product was successfully added to your shopping cart.

Wat is parket

Wat is parket nou precies?

Parket bestaat in principe uit houten vloerdelen. Het grote verschil met laminaat is dat parket echt hout is, laminaat is slechts een foto van hout, geperst op HDF-platen. 
Binnen parket kunnen we twee categorieën onderscheiden:

  • massief parket en 
  • lamelparket.

Wat is massief parket?

Massief parket bestaat uit bijvoorbeeld één dikke plank eikenhout, waarin een groef en messing geslepen worden. Dit parket moet verlijmd worden in deze groef en vaak wordt massief parket vernageld aan de grond of in ieder geval volvlaks verlijmd.

Wat is lamelparket?

Lamelparket bestaat uit houten planken die opgebouwd zijn uit meerdere lagen (kruislings) verlijmd hout. De toplaag bestaat uit hardhout variërend in dikte van 3 tot 6 mm en is meestal van eiken. De middenlaag bestaat meestal uit vurenhouten strookjes die haaks op de toplaag zijn verlijmd. Doordat het hout kruislings verlijmd wordt, ‘werkt’ het hout tegen elkaar in en zal de totale ‘werking’ van lamelparket onder invloed van de luchtvochtigheidsgraad minder zijn, vergeleken met bijvoorbeeld massief parket. De onderlaag van lamelparket bestaat uit een dun laagje populier of vurenhout, gelijmd in de lengterichting van de toplaag. Deze lagen worden onder grote druk samengeperst tot één geheel. Bij ParketDirect.nl verkopen wij alleen lamelparket (van verschillende merken).

Welke afwerkingen van parket bestaan er?

De toplaag van parket wordt afgewerkt met enkele slijtvaste lagen, zoals olie, lak of wax. Verder kan de toplaag nog 'gerookt' worden. Dit gebeurt in speciale containers met behulp van ammoniak. Door een chemische reactie zal het hout roken en een donkerdere kleur krijgen. Vervolgens kan de gerookte toplaag weer afgewerkt worden naar wens. Ook wordt een plank soms geborsteld. Dit houdt in dat het zachte hout tussen de nerven weggehaald wordt. Hierdoor krijgt de plank meer voelbare structuur en kan het parket eventueel weer afgewerkt worden met een white wash. Dit hecht zich aan de delen waar het zachte hout weggehaald is en hiermee krijgt de plank witte structuur. De plank kan hierna nog afgelakt worden.

Er zijn dus tal van mogelijkheden in parket.

Ons LeBois lamelparket en Barlinek lamelparket kan uitstekend zwevend gelegd worden en de meesten van onze parketvloeren hebben een kliksysteem. Dit kunt u prima zelf leggen, maar bij twijfel raden wij u aan om een professioneel legbedrijf in te schakelen. 

Lamelparket wordt in veel verschillende soorten aangeboden. Zo kan de dikte van de toplaag verschillend zijn maar vooral ook de soort onderlaag. Tussen deze varianten zit veel kwaliteit- en prijsverschil. 

Voordelen van lamelparket:

  • Minder werking vergeleken met massieve delen. Let wel! Minder werking, dus niet werkingsvrij. Lamelparket is ook opgebouwd uit massief hout en zal dus ook altijd werken.
  • U kunt uw lamelparket een aantal keren schuren en afwerken met een finish naar keuze, waardoor u steeds weer een ‘nieuwe’ vloer neer kunt leggen en uw vloer altijd mooi blijft
  • Het is een natuurlijk product en komen dus geen repetities van motieven voor in uw vloer
  • Hout geeft altijd een ‘mooi geluid’ in de loopruimte en echte houtliefhebbers zullen hier heel veel waarde aan hechten.   

Wij hopen dat de vraag: ‘wat is parket’ nu voor u beantwoord is. Mocht u toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Waardering: