Parket Direct is overgenomen door Bebo Parket.
Wilt u bestellen? Bel met 0546-750238 of bezoek onze website BeboParket.nl
  1. Heeft u vragen?
  2. 0546-750238

Product was successfully added to your shopping cart.

Parket leggen - LeBois

Leginstructies LeBois lamelparket

A. INTRODUCTIE
Algemene opmerking :

Gefeliciteerd met uw nieuwe LeBois lamelparket.

Laat de pakketten parket in de ruimte waar installatie zal plaatsvinden, 48 uur acclimatiseren in de gesloten verpakking voor het leggen. Leg de pakken in rijen van 3 (met een tussenruimte van 10cm) kruislings en horizontaal op elkaar. LET OP: de pakken mogen dus niet acclimatiseren in een ruimte die nog geverfd of gestuct wordt!
Dit vloerhout is uitsluitend geschikt voor droge ruimtes met een normale kamertemperatuur en luchtvochtigheid. (zie B, checklist nr. 9, hieronder). Deze vloer is om zwevend te verleggen op een vlakke en stevige ondergrond. Deze vloer kan worden gelegd over de meeste bestaande vloeren, bijv houten vloeren, pvc, betonvloeren. Tapijt moet worden verwijderd. Zorg ervoor dat betonvloeren voldoende droog zijn. Gebruik een vochtigheidsmeter om vast te stellen dat de subvloer minder dan 3% vochtigheid heeft. Indien deze vloerdelen worden gelegd op een vloerverwarming, zijn speciale, striktere richtlijnen noodzakelijk. (ParketDirect adviseert altijd de leverancier van het vloerverwarmingsysteem te raadplegen alvorens de vloer te installeren). Gebruik altijd een ondervloer bovenop een betonvloer, dit zorgt voor een aangenamer loopcomfort en voorkomt knarsgeluid. Gebruik een stofzuiger en een licht vochtige doek om de vloer schoon te maken. Verwijder vlekken met een passend schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Bij vragen of problemen, neemt u contact op met uw leverancier.

Een houten vloer is gevoelig voor krassen en deukjes.

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht om dit zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Gebruik een goede deurmat bij alle ingangen - gebruik zachte viltjes voor onder tafelpoten en stoelpoten
  • Gebruik een beschermende mat onder stoelen e.d. met wieltjes
  • Verwijder gemorste vloeistoffen onmiddellijk
  • Wees ervan bewust dat de kleur van hout verandert onder invloed van licht; dit is een natuurlijk proces.

Om een consistente vloer te krijgen in de verschijning zoals u deze wenst, geldt een tolerantie van 5% voor het uitsorteren van ongewenste planken of kleine defecten/beschadigingen die u niet wilt leggen. Bij ParketDirect.nl kunt u ervoor kiezen om rekening te houden met 5% zaagverlies (op bij het aantal vierkante meters dat u nodig heeft). Houd alle grotere afzaagstukken apart voor latere reparaties door ze in plastic te wikkelen en goed dicht te plakken met plakband. Sla op in een droge warme plek. Tuinhuisjes of onverwarmde garages zijn daarvoor niet geschikt.


Opmerking : Bewaar alle vochtigheidsdata die u heeft vastgesteld.
Wij raden u aan de vochtigheid en de relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuurmetingen op te schrijven. Deze kunnen later belangrijk zijn bij het identificeren van problemen en oplossingen daarvoor. Uw leverancier zal er elk geval om vragen.


B. CHECKLIST - TOP 10. 

  1. Plaats de pakketten in de ruimte waar zal worden geïnstalleerd, 48 uur voor de installatie. Laat de verpakking dicht. Leg de pakken in rijen van 3 (met een tussenruimte van 10cm) kruislings en horizontaal op elkaar. LET OP: de pakken mogen dus niet acclimatiseren in een ruimte die nog geverfd of gestuct wordt!

  2. Deze vloer is uitsluitend geschikt om zwevend te legggen. Laat een expansieruimte van 10-15mm rondom de vloer en vaste objecten vrij (zoals radiatorbuizen, trappen, vaste kasten etc) met behulp van afstandblokjes.

  3. Check de conditie van de ondervloer. Deze moet droog, (altijd meten), schoon, sterk en vlak zijn. Verwijder tapijt.

  4. Kies de juiste ondervloer mbt vochtigheid, geluid, loopcomfort, hoogte etc.

  5. Meet de ruimte en beslis in welke richting het parket geïnstalleerd moet worden. Houd rekening met de beperkingen van hout.

  6. Vloerverwarming – zie speciale aanwijzingen en volg de instructies van de vloerverwarmingsfabrikant.

  7. Volg de installatie procedure volgens hoofdstuk E hieronder. Indien delen moeten worden verwijderd zie hoofdstuk F “speciale situaties”.

  8. Voor installatie: open een aantal pakken en meng ze om een evenwichtige kleur en karakterverdeling te krijgen over de vloer. Check elk deel voor installatie en verwijder defecten of zaag ze af. Controleer of de delen foutloos en niet beschadigd zijn, want de garantie is alleen van toepassing op verborgen gebreken. Als u het legt, accepteert u het.

  9. Houten vloeren hebben hetzelfde klimaat nodig als mensen: 45-65 % Relatieve Vochtigheid bij 18-22 °C. 10. Correct onderhoud voor een houten vloer is belangrijk om er jaren van te kunnen genieten.


C. ALGEMENE INFORMATIE

I Voorbereiding
Plaats de ongeopende pakketten vlak op de grond 48 uur voor installatie in de ruimte waar gelegd zal worden en waar de RH (relatieve vochtigheid) 45 – 65% is bij 18 – 22°C . Plaats ze niet rechtop tegen de muur, maar horizontaal op de grond. Plaats de dichte pakken nooit in een ruimte die net geschilderd of net gestuct is!

Gereedschap
Afstandblokjes (10-15mm dik), houten blok, installatie wig, handzaag of elektrische zaag, potlood, meetlint, boor, beitel, hamer en stoffer en blik. 

Controleer de ondergrond
Tapijt moet worden verwijderd. U kunt de vloerdelen op uiteenlopende subvloeren installeren zolang ze droog, vlak, stevig en schoon zijn. Bijv oude houten vloeren (installeer wel onder hoek van 90 graden in vergelijking tot de richting van de ondergrond), cement/betonvloeren, tegels, PVC etc. Indien uw ondergrond van ander materiaal is, neem dan contact op met uw dealer. De ondergrond moet droog zijn : meet altijd de vochtigheid van het cement/beton/anhydrite met een professioneel testinstrument en bewaar de resultaten. Cement en beton hebben een lange droogtijd, in het ergste geval tot 1 jaar.

Vochtigheid
• Voor cement en betonvloeren : max. 3% vochtigheid
Opmerking : alle typen cement/beton/tegel ondergronden hebben een vochtscherm nodig, een PE plastic film van min 0.2mm dik (sd-waarde 100m) met overlapping aan de muren van minimaal 15cm onder de plinten en plak alle overlappingen tussen de banen af met plastic tape, waarbij de overlap min 300mm is. Dit plastic film moet niet verouderen.
• LeBois vloerdelen zijn gedroogd tot een vochtigheid van 8% + /– 2%. Controleer en registreer. 
Opmerking: controleer de vochtigheid van subvloeren die bestaan uit OSB, spaanplaat, triplex, multiplex. Deze kunnen een te hoog vochtigheidspercentage hebben (max. toegestaan is 8%). Meet en registreer. Indien niet voldoende droog, vervang de subvloerdelen met delen die wel de juiste vochtigheid hebben. In alle gevallen waarbij van OSB, spaanplaat, triplex etc gebruik wordt gemaakt, een expansie ruimte rondom de delen vrijhouden van 3mm.
Bij natte kruipruimte: Geen vloerhout leggen! 

Vlak
Meet altijd met een rechte hoek. Oneffenheden van meer dan 2mm over een 2 meter lengte zijn niet acceptabel en moeten worden uitgevlakt.
Tip: gebruik een passend vloervulmiddel om oneffenheden weg te werken. Gebruik nooit schuimmiddel of andere zachte materialen. Controleer na vereffening de vloer op vlakheid.

Schoon en stevig
Beton/cement moeten altijd stevig en niet verrot zijn. Indien het afbrokkelt, grote scheuren vertoont of zacht is, dan moet dat hersteld worden voor installatie van uw LeBois vloer.
Houten subvloer : controleer of de spijker/schroefverbinding stevig zijn om een mogelijkheden van oneffenheden en/of kraakgeluiden te voorkomen. Borstel en stofzuig uw subvloer alvorens te leggen. We raden aan om uw nieuwe vloer haaks te leggen op uw oude vloer. Dit complimenteert de stabiliteit van uw vloer.

Vloerverwarming
Maximum toegestane temperatuur van de ondergrond is 27 °C. Losse tapijten etc isoleren het vloeroppervlak en kunnen de temperatuur eronder erg verhogen. Gebruik nooit Beuken of Essen vloerhout bovenop vloerverwarming. Deze houtsoorten zijn zeer gevoelig voor warmte, wat voor openingen, etc kan zorgen.

Belangrijk: Volg de aanwijzingen van de vloerverwarmingleverancier. 
 

D. LEG VOORBEREIDING

I.    Algemeen
Meet de ruimte voor leggen en beslis de richting van de delen. Het wordt aanbevolen om in de richting van de meest voorname bron van licht te leggen. Bereken het aantal banen dat u gaat leggen. Het mooiste resultaat bereikt u als de eerste en laatste baan ongeveer even breed zijn. In gangen wordt doorgaans parallel aan de muren geïnstalleerd.

II    Zwevend leggen 
Uw LeBois vloer is zodanig vervaardigd dat u het zwevend en zonder lijm kunt leggen. Laat een zwelnaad van 10-15 mm rondom de gehele vloer (gebruik afstandsblokjes van 10 mm om de 40cm). Houd 10-15 mm zwelnaad ook rondom radiatorpijpen, deurkozijnen, trappen en alles wat vast zit. Bij grote vloeren van meer dan 10meter lang of 6 meter breed brengt u bewegingsvoegen aan evenals bij deuropeningen. Bewegingsvoegen kunnen worden afgewerkt met dilatatieprofielen. 
Kamers in de vorm van L F T en U : separeer de ruimtes met een zwelnaad.


E. LEG METHODES

U kunt er voor kiezen om het parket 'deel per deel' te leggen of 'rij per rij'. In het eerste geval legt u de eerste rij en vanaf de tweede rij legt u steeds een plank aan de eerste rij. In het tweede geval maakt u de eerste rij aan elkaar en apart weer de tweede aan elkaar. Hierna klikt u de gehele tweede rij aan de eerste rij vast.

LeBois LOC parket is prima geschikt om 'deel per deel' te leggen. Zie hiervoor ook de instructieslip in de pakketten parket.


Start in de linkerhoek van de kamer met de groef richting de kamer. Zaag/bijtel het mes van de eerste rij af. Laat een gat van 10-15 mm tussen de muren (kops en parallel aan de vloerplank) met behulp van afstandsblokjes. Het is praktisch om na de eerste 3 rijen de zwelnaad aan te passen op de 10-15 mm.


Druk de volgende vloerplank onder een hoek van 45 graden in de eerste. Let daarbij goed op dat de toplagen goed aansluiten tijdens het invoegen. Zaag het laatste deel op maat. 
Gebruik het afzaagstuk van de vorige rij mits deze langer dan 50 cm is. Indien het te kort is, neem dan een kort stuk uit het pak of zaag een lang deel in twee stukken. Zorg ervoor dat de voegen tussen de planken altijd meer dan 40cm verspringen ten opzichte van de vorige rij. Plaats het vloerdeel onder hoek van 45 graden met lange zijde in de vorige rij. Druk naar voren en plaats wig onder het einde van het vloerdeel, nabij waar u de volgende plank gaat invoegen. 
Voeg dit 2e en volgende delen in zoals u bij de eerste rij gedaan hebt, echter nu met telkens het wigje onder het uiteinde van de plank ervoor. Klop met houten blokje zodanig dat de lange zijde van rij 1 en rij 2 goed aansluiten. Druk nu de hele rij naar beneden en controleer tijdens het naar beneden drukken of de rijen goed aansluiten.


Klop na het naar beneden drukken nog aan indien er nog kieren te zien zijn.
Gebruik een beitel om aan de groefzijde de lip van het locking element eraf te halen (van de voorlaatste rij). Maak de laatste rij op maat door de laatste delen met decorzijde naar beneden en rekeningen houdend met de zwelnaad van 15mm af te tekenen en af te zagen. Gebruik PVAc D3 witte lijm op de kant van de plank waarvan de lip is af gebeiteld. Gebruik eventueel een trekijzer met hamer om de laatste rij de bevestigen.

Radiator pijpen ed
Boor gaten die 20mm groter zijn dan de diameter van de pijp waar ze omheen vallen. Zaag een hoekje uit zoals afgebeeld en gebruik PVAc D3 lijm om het hoekje weer vast te zetten na installatie.


F. NA HET LEGGEN - ONDERHOUD

Na het leggen is de vloer, mits afgewerkt, onmiddellijk begaanbaar. De afstandsblokjes kunnen worden verwijderd en de plinten aangebracht. Voor geoliede vloeren is het raadzaam na het leggen na te behandelen met onderhoudsolie.

Kamerklimaat – luchtbevochtiger/ontvochtiger
De relatieve luchtvochtigheid (RH) moet tussen 45-65% bij een temperatuur van 18-22 °C blijven. Indien noodzakelijk, installeer een luchtbevochtiger of ontvochtiger voor het beste klimaat voor uw vloer en uzelf en uw meubelen. Indien er grotere schommelingen in de vochtigheid zijn dan kunnen door seizoensinvloeden kieren ontstaan en eventueel kraakgeluiden voorkomen door hout dat werkt. 

Schoonhouden en onderhoud
Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw vloer. Voor een uitgebreid onderhoudsadvies verwijzen wij u naar ons onderhoudsplan. Houdt u vloer regelmatig schoon met een stofzuiger en een niet al te natte doek. Gebruik de juiste onderhoudsmiddelen passend bij de afwerking van uw vloer. Indien er vocht wordt gemorst, veeg dat dan onmiddellijk droog, om vlekken te voorkomen.

Waardering: