Parket Direct is overgenomen door Bebo Parket.
Wilt u bestellen? Bel met 0546-750238 of bezoek onze website BeboParket.nl
  1. Heeft u vragen?
  2. 0546-750238

Product was successfully added to your shopping cart.

Ondervloer voor laminaat, welke is het beste?

Wat is uw keuze? 

Veel mensen denken dat de ondervloer gerelateerd is aan het soort parket of laminaat dat men koopt, terwijl de ondervloer juist gerelateerd is aan de ondergrond die men heeft liggen in het huis. Dit kan bijvoorbeeld hout of beton zijn. Hebt u parket of laminaat voor in uw appartement besteld of is er geïntegreerde vloerverwarming aanwezig? Dit vraagt om een specifieke ondervloer, zoals een geluidsisolatie ondervloer, een ondervloer voor op hout of een ondervloer voor vloerverwarming.

Bij ParketDirect.nl komt u door middel van het stappenplan uit bij de ondervloeren tijdens het aankoopproces en krijgt u antwoord op de vraag: welke ondervloer heb ik nodig? In deze categorie zullen wij per ondervloer aangeven voor welke ondergrond deze geschikt is.

Laminaat

Laminaat is een vloerbedekking die bestaat uit planken. Laminaat is doorgaans een echt doe-het-zelf product; de losse planken zijn door middel van een kliksysteem gemakkelijk aan elkaar te bevestigen. Bij ParketDirect.nl vindt u een uitgebreid doch selectief assortiment aan verschillende laminaatsoorten, zodat de keus groot genoeg is, maar u niet verdrinkt in een te groot aanbod. Lees hier verder om meer te weten te komen over laminaat, verschillende kwaliteiten en het aanbod van ParketDirect.

Laminaat leggen: waar te beginnen?

Voor u overgaat tot laminaat leggen, is het belangrijk om te weten wat voor ondergrond u in huis hebt liggen. Is dit bijvoorbeeld beton of hout; zitten hier grote oneffenheden van meer dan 3mm in? En woont u in een appartement? Dan hebt u zeer waarschijnlijk een geluidsreducerende ondervloer nodig. Ligt er reeds vloerverwarming en dient u eerst een ondervloer voor vloerverwarming aan te brengen? Wanneer u de juiste ondervloer voor laminaat of parket hebt gevonden en u het laminaat daarna minimaal 48 uur goed kan laten acclimatiseren, kunt u gaan beginnen met het laminaat leggen. Het plaatsen van laminaat is niet heel moeilijk, maar vereist wel aandacht en precisie. Bekijk de handleiding over het leggen van laminaat. 

Hoe moet de ondergrond voor het leggen van het laminaat / parket zijn?

De ondergrond moet aan bepaalde voorschriften voldoen (voornamelijk egaal en sterk) voordat de laminaatvloer in overeenstemming met de handleiding van de fabrikant gelegd kan worden. Als ondergrond voor laminaat zijn onder andere minerale ondergronden (bijvoorbeeld cementondervloer, beton, asfalt), spaanplaatconstructies en planken vloeren geschikt.

Wat moet ik doen als ik oneffenheden in de ondergrond aantref?

Ondergronden met oppervlakteverschillen van meer dan drie millimeter per lopende meter moeten afgeslepen of geplamuurd worden. Bij veel oneffenheden in uw vloer dient u ook rekening te houden met een egaliserende ondervloer van groene platen. De egaliteit van de ondergrond kan het beste met een lange, rechte lat of met een lange waterpas gecontroleerd worden.


Vochtscherm tegen damp en vloeistof

Wanneer kan er vocht ontstaan en wat kan ik er aan doen om het te voorkomen?

Bij minerale ondergronden zoals cement- of anhydriet ondervloeren moet rekening gehouden worden met opstijgend vocht. Het vochtgehalte moet met een CM-meetapparaat bepaald worden. Het vocht mag niet in aanraking komen met de laminaatvloer en om dit te voorkomen is een vochtscherm nodig.

Een vochtscherm is een folie gemaakt uit kunststof (meestal polyethyleen, ook PE-folie genoemd) en voorkomt dat het vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. De folies moeten in principe op de begane grond en bij minerale ondergronden zoals cement- of anhydriet ondervloer, beton of asfalt gelegd worden, omdat deze vloeren gevoelig zijn voor vochtvorming. Het vochtscherm wordt zo neergelegd dat er een opstaand randje tegen de muur overblijft, dat u later weer weg kunt snijden. De stroken moeten elkaar ongeveer 20cm overlappen en met tape waterdicht worden gemaakt. Ook is een vochtscherm nodig voor de ondervloerplaten bij een houten ondergrond, mits deze niet op een verdieping is. Als uw vloer al tientallen jaren verwarmd wordt, is het toch aan te raden om minerale ondergronden van een vochtscherm te voorzien. Koop in dat geval wel een ondervloer die vochtwerend is.
De meeste ondervloeren voor laminaat of parket hebben zo’n vochtscherm reeds ingebouwd, maar bij sommigen is dit niet altijd het geval. Andere ondervloeren zijn soms al voorzien van een overlap (soms met tape), hier hoeft u dus  geen rekening meer mee te houden met opmeten of het kopen van tape. Let hier echter goed op bij de aankoop van uw ondervloer.

Welk type ondervloer waar?

Welke ondervloer heb ik nodig voor een appartement of etage?

Voor een reductie van het geluid naar de onderburen dient u een ondervloer aan te schaffen die deze decibelreductie garandeert. De Vereniging van Eigenaren (VVE) kan erop toezien dat uw ondervloer TUV-getest is, conform de normen en aanbevelingen van het bouwbesluit (januari 2005). U dient hiervan een certificaat te kunnen laten zien, die wij uiteraard met onze TUV-geteste ondervloeren leveren. Een TUV-geteste ondervloer heeft een reductie van minimaal 10 dB naar beneden toe. Als u een vloer wilt leggen op een etage in uw eigen huis, hoeft uw vloer niet direct op een TUV-geteste ondervloer te liggen. U kunt hiervoor prima een isolatieschuim ondervloer kiezen (met vochtwerend folie). Let erop dat sommige ondervloeren wel TUV-gecertificeerd zijn voor laminaat, maar niet altijd voor parket. Lees hier meer over geluidsisolatie van laminaat.


Welke ondervloer heb ik nodig op (vaste) houten vloeren?

Wanneer u uw nieuwe vloer op een vaste houten vloer wilt leggen, dient u ondervloerplaten (PF-felt) te gebruiken. Deze platen hebben een sterk egaliserend en geluiddempend vermogen en kunnen de druk van de topvloer goed aan. Deze ondervloerplaten moeten in sommige gevallen alsnog voorzien worden van een vochtscherm. Uw nieuwe vloer moet (als het kan) haaks gelegd worden op de bestaande vaste houten vloer voor het stevigste resultaat. Mocht dit niet het geval zijn, let er dan goed op dat de naden van de platen niet gelijk vallen met de naden van de bestaande houten vloer. Dit voorkomt instabiliteit en zorg ervoor dat uw nieuwe vloer straks niet stuk gaat. 


Welke ondervloer heb ik nodig op beton?

Op beton is het van belang dat u een ondervloer kiest met een vochtwerende onderlaag, zeker als u  nieuwbouwwoningen heeft en op de begane grond woont. Is dit in een appartement, let er dan op dat uw ondervloer TNO-getest moet zijn. Een ondervloer van rubber zorgt vooral voor loopgeluidreductie in dezelfde kamer. Uw vloer klinkt een stuk aangenamer en authentieker wanneer u een rubberen ondervloer plaatst. Kiest u voor een goedkopere oplossing, dan komt u al gauw uit op een ondervloer van isolatieschuim. Deze reduceert het geluid enigszins en heeft een vochtwerende functie.

Vloerverwarming met ondervloer? 

Welke ondervloer heb ik nodig bij vloerverwarming?

U kunt niet zomaar elke ondervloer gebruiken als u vloerverwarming heeft. Als de vloerverwarming geïsoleerd wordt, heeft deze geen functie meer en sommige ondervloeren kunnen niet tegen de hitte van de vloerverwarming. Er bestaan dus speciale ondervloeren die gemaakt zijn om dit te kunnen ventileren. 
Laminaat en parket kunnen niet goed tegen enorme temperatuurschommelingen. De vloerverwarming mag dus ook nooit te hoog gezet worden, anders krimpt de vloer en ontstaan er kieren. Zorg er ook voor dat de vloerverwarming uit staat tijdens het leggen van de vloer om schade te voorkomen. Als u vragen hebt over dit onderwerp kunt u het beste contact met ons opnemen of kijk voor meer informatie op vloerverwarming en laminaat


Is het nodig om een ondervloer die al jaren verwarmd wordt toch van een vochtscherm te voorzien?

Bij minerale ondergronden is het doorgaans wel nodig deze van een vochtscherm te voorzien, dan wel een ondervloer uit te kiezen die een ingebouwd vochtscherm heeft.

 

Bekijk snel ons assortiment ondervloeren, voor de allerlaagste prijzen!

Ondervloer beton       Ondervloer geluidreductie         heatfoil               Ondervloer op hout

Ondervloer voor op beton           Ondervloer met 10dB reductie      voor vloerverwarming -verkoeling                 Ondervloer voor op hout

Waardering: